Reviews

Zakelijke standaard cursus Frans

De laatste jaren werk ik als Consultant voor de Wereldbank steeds meer in Afrika. Projecten richten zich op het reduceren van de risico’s van overstromingen door zware neerslag of stormvloeden bij cyclonen. Mijn bijdrage aan deze projecten ligt vooral op technisch vlak. Vrijwel alle externe bijeenkomsten met landen zoals Madagaskar en Burundi gaan in het Frans, maar ook interne meetings of informele bijeenkomsten gaan na de eerste paar zinnen van het Engels over in het Frans. Dus Frans spreken en luisteren is een voorwaarde om hier een bijdrage te leveren en mee te doen in deze projectteams.

Al snel kwam ik tot de conclusie dat je met 4 jaar Frans op de middelbare school niet ver komt. Een eerdere interne cursus was nuttig om deze basis weer op te halen, maar het was veel te weinig om echt mee te doen in de conversaties op zakelijk niveau. De gesprekken gaan veel te snel, ook is het Afrikaanse accent soms lastig, en de beperking zit ook in mijn woordenschat van het vakgebied.

Om een stap verder te komen ging ik in 2023 op zoek naar een goede zakelijke cursus Frans. Ik wilde een privé cursus maar dan wel een cursus die ook afgestemd kan worden op mijn werkgebied. Praten over dagelijkse dingen is natuurlijk leuk en nuttig, maar de zakelijke bijeenkomsten in het Frans met counterparts en ook het schrijven/lezen van Franstalige documenten zijn cruciaal om een waardevolle bijdrage te leveren.

In mijn zoektocht naar een zakelijke cursus Frans kwam ik op de website van Taaldolfijn terecht. Wat me aansprak was dat de zakelijke cursus afgestemd zou worden op de eindgebruiker. En dat heeft Elvira helemaal waargemaakt. Ze is fanatiek op zoek gegaan naar allerlei materiaal dat past bij mijn werk van de Wereldbank en de Afrikaanse context. De website is ontzettend handig door de combinatie van uitleg en oefeningen van grammatica en allerlei opdrachten met filmpjes en luisterfragmenten.

Ik ben gestart met 20 lessen en heb daar vervolgens weer 10 lessen bijgenomen. Ongeveer wekelijks heb ik een uur les via Skype en de focus ligt met name op een gesprek voeren over mijn werkzaamheden. Omdat ik regelmatig reis, kan ik in de les verslag doen van de ervaringen of een samenvatting geven van technische resultaten. Onderwijl geeft Elvira allerlei suggesties, dat doet ze heel direct en duidelijk, daar is geen woord Frans bij! In het begin was de drempel hoog om fouten te maken, maar die wordt steeds lager. Elvira speelt een goede rol door zelf door te vragen of gewoon te wachten zodat ik het opnieuw kan proberen.

Mijn doel is om uiteindelijk vloeiend zakelijk Frans te spreken en ook (technische) gesprekken / vergaderingen goed te begrijpen en rapportages te schrijven. Inmiddels gaat het Frans spreken en luisteren een stuk beter. Een-op-een gesprekken met counterparts over specifieke technische onderwerpen is nu mogelijk. Wel blijft het een uitdaging in groter verband met meerdere mensen in vergaderingen. Dus daar is nog flink wat werk aan de winkel. Ik ben er wel van overtuigd dat ik via deze lessen een heel eind kan komen mits ik er zelf ook voldoende tijd aan besteed.

Mocht je overwegen om een zakelijke cursus Frans te willen volgen, dan kan ik Taaldolfijn zeker aanbevelen! Mijn suggestie zou zijn om een keer een proefles met Elvira af te spreken. De op maat gemaakte cursus is iets wat mij heel erg aanspreekt in combinatie met haar directheid en kennis van de Franse taal en cultuur.

Mathijs van Ledden

Omdat we een camping in Frankrijk hebben gekocht....

Spreken jullie al Frans?

Er gaat geen aflevering van “Ik vertrek” voorbij zonder gestuntel van mensen die de taal niet spreken. Een vraag die dan ook vaak aan ons wordt gesteld is of we al Frans spreken. Inmiddels kan ik, Evelien, daar “ja” op zeggen.

Na ons eerste bezoek in Frankrijk was duidelijk dat het Frans dat we geleerd hebben op de middelbare school niet voldoende was. Lezen is niet het probleem maar versta ze maar eens! En ook al ken je veel Franse woorden, blijkt het nog niet mee te vallen om die in een zin te plaatsen. Daarom ben ik, sinds dat we de beslissing hebben genomen naar Frankrijk te emigreren, met een intensieve cursus Frans bezig.

Het had nog wel wat voeten in de aarde om de juiste cursus te vinden. Veel cursussen zijn namelijk vooral gebaseerd op lezen en schrijven. Na lang zoeken vond ik  “Taaldolfijn” van Elvira van der Sluis. Een verademing! Een cursus vol met video’s, luisteroefeningen en spreekoefeningen. Samen met de privé online lessen via skype heeft het inmiddels aardig zijn vruchten afgeworpen.

De kinderen hebben ook les van Elvira gehad gedurende een half jaar. De kinderen zijn minder gemotiveerd dan ik. Steeds wanneer ze huiswerk moesten maken zeiden ze; “Waarom! Dat leren we wel als we daar zijn”. Dat hebben we dan ook maar los gelaten. Gelukkig hebben ze nu wel al een basis waar ze op terug kunnen vallen.

Mijn echtgenoot, Randy, heeft de zelfstudie van Taaldolfijn, hij heeft hier nog wat minder tijd in gestoken dan ik, maar had daar gezien zijn werk ook minder tijd voor. Doordat hij niet bang is om fouten te maken is het voor hem makkelijker om zich er doorheen te bluffen. Inmiddels zijn ook mijn vader en de moeder van Randy aan een cursus Frans begonnen bij Taaldolfijn.

Vind je het leuk om onze camping te bekijken, klik dan hier

Evelien Kil, Intensieve cursus Frans

Standaard cursus - niveau student: B2

Op vakantie in Frankrijk viel het mij op dat ik moeite had met het verstaan en spreken van het Frans, hoewel ik niveau B1 en B2 (DELF) heb behaald. Op zoek naar een oplossing kwam ik op de site van Taaldolfijn terecht. Nou blijkt: er is een groot verschil tussen het dagelijkse Frans onder Fransen ('langage familier') en het 'nette' Frans ('langage soutenu'). Waar je op reguliere cursussen vooral de 'langage soutenu' leert, geven de cursussen bij Taaldolfijn juist veel aandacht aan de 'langage familier' en de 'langage courant' (neutraal Frans).

Ik heb me aangemeld voor de cursus Conversatie met Skype-ondersteuning.

Dat houdt in: tien keer een conversatieles via Skype, en verder zelfstudie met een online cursus. Zowel de conversatieles als het online gedeelte worden op de wensen en behoeften van de cursist aangepast, wat ideaal is. De cursus is actueel: Frans zoals dat nú gesproken wordt. Tijdens de Skype-sessie praat je een uur Frans met je docent, Elvira. 

Deze tien weken hebben mijn spreek- en luistervaardigheid op een ontspannen manier naar een veel hoger niveau gebracht. De lessen zijn leuk, Elvira is een bevlogen, enthousiaste docente die onwaarschijnlijk goed Frans spreekt. Dit enthousiasme weet ze goed over te brengen door allerlei tips en suggesties te doen over dingen die met de Franse cultuur te maken hebben. 

Kortom, een enorme aanrader voor iedereen die het 'echte' Frans wil leren spreken en verstaan!

Lot Bekker

Zakelijke standaard cursus

Onderwerp: Congolees Frans

  1. Waarom heb je voor Taaldolfijn gekozen?

Omdat de lessen online waren en de cursus goed aangepast kon worden aan het niveau en de wensen van de zakelijke student. Dat was voor mij handig, omdat ik beter Frans wilde spreken i.v.m. mijn samenwerking met collega's in Congo. Het Frans dat in Congo gesproken wordt, wijkt behoorlijk af van het Frans in Frankrijk. Ik vond het belangrijk dat mijn Franse cursus over Congo ging, en niet over Frankrijk. Daarnaast was de prijs was ook nog eens een stuk gunstiger dan bij andere aanbieders.

  1. Waarom heb je de Franse taal nodig voor je werk?

Ik werk veel samen met collega's in Congo vanwege de projecten die we daar uitvoeren. De voertaal is daar Frans, dus ik moet veel documenten in het Frans lezen. Daarnaast moet ik ook zelf naar Congo reizen, en veel van onze partners daar spreken geen Engels. 

  1. Heeft Taaldolfijn je verwachtingen kunnen waar maken?

Door de wekelijkse lessen waarin we vooral veel Frans spraken, kon ik mijn Frans verbeteren en over de drempel heen stappen om Frans te spreken. Ik kon het op zich wel, maar durfde het niet omdat ik bang was om teveel fouten te maken of niet op woorden te komen. Daarnaast hielpen met name de online grammatica lessen om ook op de goede manier Frans te spreken. Verder heeft Taaldolfijn de lessen helemaal aangepast aan mijn wensen om Frans te spreken zoals ze dat in Congo doen. Ook spraken we in de Skypegesprekken veel over onderwerpen die mijn  werk te maken hadden, wat ook hielp om hier vervolgens weer met collega's over te kunnen praten. 

  1. Heb je vooruitgang geboekt?

Ja zeker! Dat merkte ik al tijdens de lessen, maar vooral toen ik 2 weken in Congo was en prima alles kon volgen in het Frans en ook zelf me goed kon redden in gesprekken. 

  1. Was er een goede balans in aanbod m.b.t. 1. Conversatie, 2. Uitspraak, 3. De filmpjes met oefeningen (verstaan, schrijven, lezen) over de onderwerpen die je nodig had voor werk 4. De vocabulaire en 5. De grammatica ?

Ja het was heel fijn dat al deze onderdelen aan bod kwamen. De online lesstof was afwisselend en werd ook aangepast aan mijn wensen. Daardoor was het ook leuk genoeg om elke week huiswerk te maken. 

 

Je vroeg nog om verbeterpunten of tips... Ik heb er even over nagedacht maar ik zou eigenlijk niet zo snel iets kunnen bedenken. Het was gewoon goed en ik heb er heel veel aan gehad! Dus ja... ik ben gewoon een heel tevreden klant 😊.

Nadine

Intensieve cursus beginner

Ik was op zoek naar een spoedcursus Frans. De website van Taaldolfijn sprak me direct aan. Alles is duidelijk omschreven en ook alle prijzen staan duidelijk vermeld.

De gratis proefles vond ik erg belangrijk. Bij een spoedcursus zie je elkaar elke dag en dan moet er wel een klik zijn. Tijdens de proefles raadde Elvira me aan de intensieve cursus te gaan doen in plaats van de spoedcursus, omdat ik ook tijdens de cursus gewoon zou moeten werken. Ik zou dus niet al mijn tijd alleen maar aan Frans kunnen besteden. Ik was dus eigenlijk goedkoper uit.

Een intensieve cursus bestaat uit 8 weken lang 16 lessen per week. Buiten de lessen om studeer ik in de virtuele cursus van Taaldolfijn. Het fijne van een intensieve cursus vind ik dat ik ook buiten de lessen om mijn vragen kan stellen. Ik hoef dus niet te wachten tot ik weer les heb.

Elvira kan heel goed lesgeven en uitleggen. Zodra ik een vraag heb, deelt ze het scherm en schrijft ze met mijn vraag mee. Ze schrijft eigenlijk al de uitleg op terwijl ik mijn vraag nog aan het formuleren ben. Ze is snel, duidelijk en geduldig. Ik ben niet bang om fouten te maken of om vragen te stellen.

Ik moet vaak in Brussel zijn en na het afronden van de eerste intensieve cursus kon ik me al goed verstaanbaar maken. Ik heb zelf ook veel tijd in de virtuele leeromgeving van Taaldolfijn doorgebracht. Je kan daarin heel goed zelfstandig leren.

Inmiddels heb ik mijn tweede intensieve cursus afgerond. Het Frans spreken en verstaan gaat steeds beter. Ik ben nog niet klaar, want ik wil helemaal vloeiend Frans leren spreken. Voor mijn werk zouden de kennis en vaardigheden die ik tot nu toe heb opgedaan echter al ruim voldoende zijn.

Mocht ik iemand tegenkomen die ook de Franse taal wil leren, dan zou ik die persoon zeker aanbevelen om naar Taaldolfijn te gaan.

Fauzia

 

Standaard cursus beginner : Cours d’immersion débutant

De cursus heb ik als heel fijn ervaren. Ongedwongen en op een zeer prettige manier. Elvira is gewoon een hele fijne lerares. Ze past zich gemakkelijk aan de cursist z’n behoefte aan. De les stof is begrijpelijk en goed opgebouwd. Het allergrootste voordeel vind ik dat het oefenen met het spreken heel goed aan de orde komt in tegenstelling tot de schriftelijke cursussen. Het contact is hierdoor ook heel persoonlijk. Ben snel met de tweede opleiding begonnen bij Elvira. Voor een ieder een aanrader voor wie het accent op het praten en verstaan de voorkeur heeft. Groetjes, Jan Utberg

 

Standaard cursus gevorderd

Voor de lockdown in maart 2020 een gedurende een aantal jaren, eenmaal per week, conversatie Frans in een kleine groep gedaan. Gewoon bij een docent aan de keukentafel. Deze lessen werden beëindigd door de lockdown en na een jaar ben ik op zoek gegaan naar een vervanging om mij tot dan toe opgedane kennis te onderhouden. Al vrij snel ontdekte ik " Taaldolfijn" en na een proefles ben ik online, zittend aan de eigen keukentafel aan de slag gegaan. De weggezakte kennis werd snel opgehaald, uitgebreid en raakte ingeslepen. Gezellige contacten, meer dan genoeg online mogelijkheden om mij daar te verrijken waar dat nodig bleek te zijn. Kort geleden heb ik getelefoneerd naar de elektriciteitsmaatschappij in Frankrijk voor het plaatsen van een nieuwe meter. Ze begrepen mijn boodschap en dat is voor mij het bewijs dat deze methode werkt. In het najaar ga ik voor het vervolg en tussentijds kan ik bijblijven met de uitspraak- en grammatica oefeningen. A bientôt Elvira!
Yvonne

 

Standaard cursus beginner

Het lesprogramma van Taaldolfijn is heel toegankelijk. Ik vind de grappige korte filmpjes met liedjes heel goed werken, je zingt gemakkelijk mee waardoor het in je hoofd blijft zitten. Het gebruik van verschillende kleuren maakt de grammatica heel inzichtelijk. Doordat ik de lessen vaak meerdere keren herhaal blijft de lesstof hangen zonder dat ik hoef te ‘stampen’. Ik leer in mijn eigen tempo en door de skype lessen met Elvira kan ik goed polsen of ik de stof beheers én oefen ik mijn uitspraak.

Margreet

Standaard cursus gevorderd

Ik ben nog maar kort bij je, maar ik heb in die paar lessen van één uur al zoveel bij je geleerd! Ik heb jarenlang Frans op de middelbare school en daarna op het HBO gehad, maar vlot spreken is me nooit echt gelukt. De woordenschat komt weer snel bij me terug en de conversatielessen met jou geven me veel plezier, en vertrouwen dat mijn droom om te kunnen converseren in het Frans ooit zal uitkomen! Van de week overigens met mijn twee Franse zakelijke contacten gesproken. Ze waren al onder de indruk van de vooruitgang!

Corine

Standaard cursus gevorderd

Door de conversatieles Frans bij Taaldolfijn is mijn Frans de laatste maanden flink vooruit gegaan! Elvira is een betrokken docent die haar liefde voor Frankrijk en het Frans goed kan overbrengen. 

Wendy

Standaard cursus gevorderd

Een aanloop nemen en springen! Dat is wat ik ervaar bij Taaldolfijn. Best eng, want je wordt ondergedompeld en komt al spartelend boven. Maar het werkt! Ik voel me vrijer om te spreken, zeker door de adviezen van de docent Elvira van der Sluis. Alles wat ik vroeger op school geleerd heb, komt weer binnen handbereik.

Margot

 

Standaard cursus beginners

Elvira geeft op een positieve en stimulerende manier les. Voordat ik wist kon ik een Frans gesprek voeren met mijn buren in Frankrijk, in het café, de supermarkt! 

Michele