Over ons » Infolettres (Nieuwsbrief) » Leren met het audiovisuele document

Effectief en exclusief Frans leren met Authentieke Audiovisuele Documenten

Wat is een authentiek audiovisueel document?

Wat is een authentiek document?

Een audiovisueel authentiek document is een filmpje dat niet is gemaakt met de bedoeling om er een taal – in dit geval Frans - mee te onderwijzen. Het authentieke document - het filmpje dus -  is gemaakt met het doel te communiceren en te informeren in de hedendaagse realiteit. Het is een document dat gemaakt is door moedertaalsprekers Frans voor moedertaalsprekers Frans.

Authentieke documenten brengen je dus in contact met de taal zoals deze werkelijk wordt gebruikt bij de dagelijkse communicatie van de Fransen. Bij het leren van het Frans wordt het authentieke document aangeboden in de originele staat.  

Waarom gebruikt Taaldolfijn alleen deze authentieke documenten in de lessen?

  1. Je krijgt alleen te maken met het echte Frans. Zo verlies je geen tijd en train je vanaf het allereerste begin om werkelijke klanken en het werkelijke tempo van het Frans te verstaan. Je raakt gewend aan de zinsbouw, aan het ritme, aan de snelheid die overigens niet altijd hetzelfde is. Fransen praten net als Nederlanders soms snel, soms minder snel, afhankelijk van de situatie.

 

  1. Je ziet dat moedertaalsprekers niet foutloos spreken. Ze vergissen zich, nemen een pauze, zoeken naar het juiste woord en herstellen zich. Dat geeft jou als student niet alleen zelfvertrouwen. Je maakt op deze manier ook kennis met verschillende accenten en verschillende registers (niveau) van de taal.

 

  1. Je kunt kiezen op welk vlak je Frans wil leren. Onderwerpen kunnen zijn: het dagelijks leven, het zakenleven, cultuur, geschiedenis, toerisme, wetenschap, techniek en nog veel meer. Zie de informatie op de site fransconversatie.nl van Taaldolfijn.                                         N.B. Beginners werken eerst met een algemene cursus alvorens een onderwerp te kunnen kiezen.

 

  1. Je bent direct heel zelfstandig dankzij het feit dat je direct gewend raakt aan het echte Frans.

 

  1. Je krijgt het Franse leven ook te zien. Je ziet hoe mensen met elkaar omgaan: hoe ze elkaar begroeten, hoe ze met hun handen praten. Je maakt kennis met Frankrijk: stad, natuur, dorpsgezicht, strand of bergen.

 

Kortom, je krijgt geen schoolse, verplichte band met je lesmateriaal, maar een sociale band. Zeker voor een beginner is het motiverend om na één lesje al een stukje écht Frans te kunnen volgen. En de gevorderde cursist zal al snel begrijpen dat hij of zij op dit authentieke document precies zo reageert als een Fransman.

Het authentieke audiovisuele document toegepast in de les