Effectief en exclusief Frans leren met Authentieke Audiovisuele Documenten

Wat is een authentiek audiovisueel document?

Wat is een authentiek document?

Een audiovisueel authentiek document is een filmpje dat niet is gemaakt met de bedoeling om er een taal – in dit geval Frans - mee te onderwijzen. Het authentieke document - het filmpje dus -  is gemaakt met het doel te communiceren en te informeren in de hedendaagse realiteit. Het is een document dat gemaakt is door moedertaalsprekers Frans voor moedertaalsprekers Frans.

Authentieke documenten brengen je in contact met de taal zoals deze werkelijk wordt gebruikt bij de dagelijkse communicatie van de Fransen. Bij het leren van het Frans wordt het authentieke document aangeboden in de originele staat.  

Waarom gebruikt Taaldolfijn alleen deze authentieke documenten in de lessen?

  1. Je krijgt alleen te maken met het echte Frans. Zo verlies je geen tijd en train je vanaf het allereerste begin om werkelijke klanken en het werkelijke tempo van het Frans te verstaan. Je raakt gewend aan de zinsbouw, aan het ritme, aan de snelheid die overigens niet altijd hetzelfde is. Fransen praten net als Nederlanders soms snel, soms minder snel, afhankelijk van de situatie.
  2. Je ziet dat moedertaalsprekers ook niet foutloos spreken. Ze vergissen zich, nemen een pauze, zoeken naar het juiste woord en herstellen zich. Dat geeft jou als student niet alleen zelfvertrouwen. Je maakt op deze manier ook kennis met verschillende accenten en verschillende registers (niveau) van de taal.
  3. Je kunt kiezen op welk vlak je Frans wil leren, beginners uitgezonderd. Onderwerpen kunnen zijn: het dagelijks leven, het zakenleven, cultuur, geschiedenis, toerisme, wetenschap, techniek en nog veel meer. Zie de informatie op de site fransconversatie.nl van Taaldolfijn.
  4. Je bent direct heel zelfstandig dankzij het feit dat je direct gewend raakt aan het echte Frans.
  5. Je krijgt het Franse leven ook te zien. Je ziet hoe mensen met elkaar omgaan: hoe ze elkaar begroeten, hoe ze met hun handen praten. Je maakt kennis met Frankrijk: stad, natuur, dorpsgezicht, strand of bergen.

 

Kortom, je krijgt geen schoolse, verplichte band met je lesmateriaal, maar een sociale band met Frankrijk en de Fransen. Zeker voor een beginner is het motiverend om na één lesje al een stukje écht Frans te kunnen volgen. En de gevorderde cursist zal al snel begrijpen dat hij of zij op dit authentieke document precies zo reageert als een Fransman.

Het authentieke audiovisuele document in de les

Hoewel we bij Taaldolfijn echt alleen maar met echte Franse filmpjes gemaakt door Fransen voor Fransen werken is er qua niveau wel een verschil welk type filmpjes gebruikt wordt. Bij de beginners zijn de filmpjes kort en gaan ze over alledaagse onderwerpen, zoals boodschappen doen op de markt, kennismaken met je buren, uit eten gaan, het weer, kleding en huishoudelijke apparaten, een recept koken, de bezichtiging van een huis en dergelijke. Toch worden de filmpjes na een aantal lessen al snel langer met ietwat ingewikkelder onderwerpen zoals een sollicitatiegesprek, een muziekclip, een actualiteitenprogramma. 

Het bestuderen van het authentieke audiovisuele document

De beginners gaan eerst eens het filmpje (het document) bekijken. Wat zie je, en wat kan je al begrijpen zonder dat je een woord gehoord hebt? Daarna moet er geluisterd worden en worden er vragen gesteld over de globale inhoud. Vervolgens moet er intensiever geluisterd worden, misschien moet de cursist wel spieken bij de transcriptie - de uitgeschreven tekst van het filmpje - om het antwoord te vinden.