Regelmatig verschijnt onze nieuwsbrief - infolettre - met interessante weetjes over Frankrijk en de Franse taal en cultuur! De laatste nieuwsbrieven vind je onderaan deze pagina. 

Schrijf je in en ontvang maandelijks de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

 

Adresgegevens:

Taaldolfijn
Christinastraat 37
3281BG Numansdorp

Savoir-vivre en Entreprise - Etiquette in het Franse bedrijfsleven

Op de juiste manier contact leggen met Franse bedrijven, hoe eenvoudig is dat, of juist niet? In Frankrijk is men gek op goede omgangsvormen - le savoir-vivre - en dat geldt zeker ook binnen het bedrijfsleven. In het bedrijfsleven gelden er duidelijk andere regels dan in het persoonlijke leven van de Fransen. Boeken vol zijn er geschreven over hoe het heurt  - comme il faut binnen het Franse bedrijf, door echte autoriteiten op dit gebied, bekend dankzij krant en TV. 

Lees meer »

Savoir-vivre: La Prononciation en de moeilijkheden van Frans verstaan

Fransen zijn voor Nederlanders slecht te volgen. Het Frans is een Romaanse taal. Spaans, Italiaans, Portugees en Roemeens zijn ook Romaanse talen. Nederlands, Duits en Engels zijn Germaanse talen. Je begrijpt nu waarom je waarschijnlijk minder moeite hebt met Engels en Duits dan met Frans. Het Frans is ook moeilijker te verstaan dan het Spaans en het Italiaans. Spanjaarden en Italianen spreken waarschijnlijk even snel als de Fransen. De uitspraak van het Frans ligt echter veel gecompliceerder dan die van het Spaans en Italiaans.

Lees meer »

Savoir-vivre: Le Gros Souper de Noël en Provence

Savoir-vivre kan op verschillende manieren vertaald worden: etiquette, manieren, fatsoen, levenskunst…. Savoir-vivre wordt de Fransen nog steeds met de paplepel ingegoten. Het appreciëren, uitdragen én delen van regionale tradities is een onderdeel van het savoir-vivre. In deze Nieuwsbrief speciale aandacht voor de regio met de rijkste tradities voor Kerst: de Provence. 

Lees meer »

Savoir-vivre: Kerst en Oud en Nieuw op zijn Frans

Savoir-vivre kan op verschillende manieren vertaald worden: etiquette, manieren, fatsoen, levenskunst….Savoir-vivre wordt de Fransen nog steeds met de paplepel ingegoten. Savoir-vivre is echter ook cultuur. Fransen zijn zich erg bewust van hun eigen cultuur. Soms gaan ze ervan uit dat jij als buitenlander ook precies weet hoe het in Frankrijk gaat. Aangezien dit de nieuwsbrief is van december, nemen we de gang van zaken bij de feestdagen onder de loep.

Lees meer »

Savoir-vivre: de drie taalniveaus in het Frans

Savoir-vivre kan op verschillende manieren vertaald worden: etiquette, manieren, fatsoen, levenskunst…. Savoir-vivre wordt de Fransen nog steeds met de paplepel ingegoten. Een onderdeel ervan, het juist toepassen van de drie taalniveaus, is het onderwerp van deze nieuwsbrief.

Lees meer »

Savoir-vivre: Sorry zeggen in het Frans

Savoir-vivre kan op verschillende manieren vertaald worden: etiquette, manieren, fatsoen, levenskunst…. Savoir-vivre wordt de Fransen nog steeds met de paplepel ingegoten. Een onderdeel ervan, je excuseren, is het onderwerp van deze nieuwsbrief.

Lees meer »